Image

Vitajte na stránke bylinného likéru Demänovka.
Pre vstup na stránku zadajte svoj vek.

Späť

Ako vzniká med, ktorý máte doma

Sladíme si ním čaj, pridávame ho do koláčov alebo ho natierame na vianočku. Med je jediný hmyzí produkt, ktorý ľudia konzumujú a nikdy sa nepokazí. Rozmýšlali ste niekedy nad tým, ako med vlastne vzniká?

Cukor vo vosku

Výroba tekutého zlata môže začať na lúke, v parku, aj na vašom balkóne. Jednoducho všade, kde kvitnú medonosné rastliny a lákajú včely medonosné na peľ a nektár svojích kvetov.

Nektár je cukrová tekutina, ktorej sa včela napije svojím dlhým jazykom a uloží ju do medového vačku. Keď si včela tento špeciálny orgán naplní, vráti sa domov.

V úli si potom včely nektár presúvajú z úst do úst, až kým nie je dostatočne spracovaný na uloženie do plástov.

Plást sú voskové štruktúry, ktoré včela vytvára pomocou medu a voskových žliaz vo svojom tele. Vždy sú dokonalé šesťuholníky, pretože tento tvar je pre včely najvýhodnejší. Pri výrobe spotrebujú najmenej energie na množstvo medu, ktoré do nich uložia.

Užitočný nadbytok

Nektár v plastoch sa ešte nepodobá na hustý med, ktorý poznáme. Obsahuje príliš veľa vody. Včely preto krídlami ovievajú plásty, aby urýchlili jej odparovanie.

Až potom vzniká med, ktorý včely uzavrú v plástoch voskovou pokriekov a získajú tak zdroj potravy na zimu. Med nemusí byť vždy rovnaký, jeho farba a chuť sa líšia podľa typu kvetov, z ktorých včely zbierali nektár.

Včelia kolónia ale nespotrebuje všetok med, ktorý vyrobí a nadbytok môžu zúžitkovať včelári. Najskôr odstránia voskovú pokrievku z plástov a potom z nich v odstredivke vytlačia med.

Výťažok sa ešte pasíruje, aby v mede nezostali časti vosku a iné nečistoty. Takýto med už sa môže pripraviť na predaj alebo pridávať do macerovanej zmesy bylín a korenín a vyrábať tak Demänovku 🙂




Tri veci, ktoré nás naučila starostlivosť o včely

Keď sa na streche novej bratislavskej “Cvernovky” objavili úle, pre mnohých...

Zobraziť článok

Aký je život so žihadlami?

Veľa ľudí sa v prítomnosti včiel oháňa rukami, pretože...

Zobraziť článok